Je gaat bevallen!

Weeën
Op het moment dat je denkt dat de bevalling begonnen is vinden we het prettig als je ons belt voor een “rommelmelding”. Wij noteren dan je gegevens en kunnen deze alvast doorgeven aan de kraamverzorgende. Als de bevalling doorzet, kan de kraamverzorgende zo snel mogelijk naar je toekomen.
Thuisbevalling
Zodra de weeën beginnen neem je contact op met je verloskundige. Zij neemt zodra de bevalling voldoende gevorderd is, contact op met ons. De kraamverzorgende legt alles klaar voor de bevalling, zorgt voor rust en geeft jou en je partner steun. Dit wordt ook wel partusassistentie genoemd. Het ligt aan het tijdstip van de bevalling, maar de kraamverzorgende is er zeker tot twee uur na de bevalling om voor jou en je baby te zorgen. Ze helpt met de eerste voeding, ruimt de kamer op en zorgt ervoor dat je bij kunt komen van de inspanning en heerlijk kunt genieten van jouw wondertje.
Ziekenhuisbevalling
Poliklinische bevalling
Indien je zonder medische indicatie in het ziekenhuis wilt bevallen, spreken we van een poliklinische bevalling. Je bent het eerste gedeelte van de ontsluitingsfase dan gewoon thuis. Daarna zal de verloskundige aangeven dat je naar het ziekenhuis kan gaan. Daar wordt de verloskundige geassisteerd door verpleegkundigen van het ziekenhuis of kraamhotel. Bij sommige ziekenhuizen of kraamhotels is het mogelijk om een eigen kraambureau in te schakelen. Dit kan je vooraf bespreken met je verloskundige. Als alles goed is verlopen mag je na de bevalling naar huis. Bij ontslag uit het ziekenhuis, bel je onze kraamzorglijn. We spreken dan een tijd af wanneer de kraamverzorgende de benodigde zorg kan opstarten. Bij een poliklinische bevalling betaal je een eigen bijdrage voor de kosten van het ziekenhuis.

Medische bevalling
Bij een medische bevalling word je begeleid door een gynaecoloog die geassisteerd wordt door een verpleegkundige van het ziekenhuis. Ook in dit geval is het belangrijk contact op te nemen met onze kraamzorglijn om je bevalling en ontslagtijd door te geven. De kraamverzorgende kan thuis de zorg dan spoedig voortzetten.