Hoe kunnen we helpen?
Inhoudsopgave
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Te vroeg geboren

Een vroeggeboorte, ook bekend als premature bevalling, treedt op wanneer de bevalling begint voor de 37e week van de zwangerschap. Het herkennen van de signalen en het begrijpen van de gevolgen is belangrijk voor aanstaande ouders.

Signalen van Vroeggeboorte

Het is moeilijk te voorspellen of je te vroeg gaat bevallen. Echter, als je eerder een vroeggeboorte hebt gehad, is de kans op herhaling groter. Enkele tekenen die kunnen wijzen op vroeggeboorte zijn:

  • Vochtverlies uit de vagina, wat kan duiden op het lekken van vruchtwater.
  • Bloedverlies uit de vagina.
  • Regelmatig terugkerende harde buiken, die in intensiteit toenemen.
  • Menstruatie-achtige krampen.
  • Aanhoudende lage rugpijn.
  • Een algemeen gevoel dat er iets niet klopt.

Actie Ondernemen bij Signalen

Bij deze symptomen is het belangrijk om direct contact op te nemen met je verloskundige of zorgverlener. Zij kunnen beoordelen of de bevalling inderdaad is begonnen en welke actie nodig is.

Behandeling en Zorg

Als de bevalling lijkt te zijn begonnen, wordt meestal geadviseerd om naar het ziekenhuis te gaan voor controle. Bij zwangerschappen onder de 34 weken wordt vaak geprobeerd de bevalling te vertragen. Medicatie kan worden gegeven om de longrijping van de baby te bevorderen. Na 34 weken wordt de bevalling meestal niet meer geremd, en onder de 32 weken vindt vaak opname in een academisch ziekenhuis plaats.

Risico’s voor de Baby

Premature baby’s hebben vaak extra medische zorg nodig na de geboorte. Dit kan variëren van ondersteuning in de couveuseafdeling tot behandelingen voor specifieke aandoeningen. Te vroeg geboren baby’s kunnen onder andere last hebben van voedingsproblemen, geelzien, problemen met temperatuurregulatie, ademhalingsproblemen, en een hoger risico op wiegendood.

Conclusie

Vroeggeboorte brengt specifieke uitdagingen en risico’s met zich mee, zowel voor de baby als voor de ouders. Door bewust te zijn van de signalen en te weten wat te doen, kun je beter voorbereid zijn op deze situatie.

In ons volgende artikel zullen we het hebben over ‘De uitgerekende datum’. We zullen bespreken wat het betekent, hoe het wordt berekend en wat je kunt verwachten rond deze belangrijke mijlpaal in je zwangerschap.

Categorieën