Muziektherapie tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd
Muziek is een goede manier om contact te maken met je baby. En wat is er heerlijker dan even op de bank ontspannen met een relaxed muziekje erbij? Jij geniet en je baby geniet mee. Doen dus!
Rustige melodie:
Muziek kun je perfect inzetten om rust te creëren bij jezelf en bij je baby, het werkt ontspannend, je hartslag daalt en er komen hormonen vrij die een rustgevend effect hebben op je kind.
Pure aandacht
Naast ontspanning is het ook belangrijk dat je aandacht hebt voor je baby. Ga dus niet de babykamer verven met de radio keihard aan als je contact wilt maken, maar ga er rustig voor liggen en leg je hand op je buik.
Markant onderzoek
Baby’s kunnen na zestien weken geluid horen, stelden deskundigen van Marquès Instituut in Barcelona vast. Dat is een stuk eerder dan de twintig weken die voorheen werden aangenomen. Zwangere vrouwen die aan het onderzoek deelnamen, kregen een koptelefoon op hun bolle buik of een speaker in hun vagina ingebracht. Misschien een beetje raar, maar de baby’s reageerde er wél sterk op. Zodra de muziek begon te spelen, gingen ze druk met hun lichaam en hun mond bewegen. Het leek bijna alsof ze als echte artiesten aan het zingen en swingen waren.
Zingen voor je ongeboren baby
Vooral als je meezingt, zal je baby opveren. Je eigen stem klinkt namelijk net wat harder in je baarmoeder.
Leren in de buik
Het interessante is dat liedjes die je vaak beluistert ook blijven hangen in het geheugen van je kind. In de buik kan hij dus al dingen leren, zo onderzochten wetenschappers van de Universiteit van Helsinki. Als proefpersonen tijdens het laatste trimester van hun zwangerschap “Twinkle Twinkle Little Star” draaiden, bleek dat hun pasgeboren baby’s sterk op dat liedje reageerden. Ook als diezelfde melodie vier maanden na de geboorte werd gedraaid, zagen de onderzoekers een sterke reactie in het babybrein.
Het veilig-bij-mama-gevoel
Geluiden die een foetus hoort, worden dus echt door zijn hersenen verwerkt en opgeslagen. Hij hoort én onthoudt ze. Daar kun je straks voordeel mee doen. Baby’s worden rustig van vertrouwde geluiden: je stem, een bekende melodie, het geroezemoes van een kamer, het kloppen van je hart als hij tegen je borst ligt. Het zijn allemaal geluiden die hij nog kent vanuit de baarmoeder, en die hem een lekker-veilig-bij-mama-gevoel geven.
Bron: Zappy Zwanger – Nr.1 – Voorjaar 2016
Bron: https://www.zwangerenportaal.nl/bevalling/pijnbestrijding/het-effect-van-muziek-luisteren-tijdens-de-bevalling
Het is ook fijn als je natuurlijke alternatieven kunt gebruiken voor pijnstilling.
Goed nieuws voor muziekliefhebbers: muziek luisteren tijdens de bevalling vermindert stress en zorgt voor een pijnstillend effect! Dit heeft recent onderzoek van Universiteit van Napels uitgewezen. Dit heeft natuurlijk een positief effect op het verloop van de bevalling. Niet alleen de vrouwen leken profijt te hebben van de muziek tijdens de bevalling, ook de baby’s leken hiervan de profiteren.
Muziek heeft veel invloed op het limbisch systeem van het zenuwstelsel. Dit systeem reguleert emoties, herinneringen en gevoelens van angst. Door muziek op te zetten tijdens de bevalling waarbij je je goed voelt, kan dit werken als een bron van kracht en geruststelling voor de zintuigen en het zenuwstelsel. Ook kan muziek je afleiden van geluiden die je eigenlijk niet wilt horen, bijvoorbeeld in het ziekenhuis, op deze manier kunnen bevallende vrouwen pijn en angst beter onder controle houden. Dit geeft positieve hormonen zoals oxytocine de kans hun werk te doen, wat weer leidt tot een fijnere bevalling.
Naar wat voor muziek zou je dan moeten luisteren?
Iedere vrouw heeft zo haar eigen voorkeuren als het aankomt op de muziek voor tijdens de bevalling. De een houdt van meditatiemuziek, loungemuziek of klassieke muziek en de ander wil juist een oppeppende beat, zoals workoutmuziek of zelfs rock.
Op Spotify kun je ter inspiratie wel meer dan 90,000 playlists vinden voor de bevalling. Er is zelfs in samenwerking met bekend gynaecoloog Dr. Jacques Moritz een speciale bevallingsplaylist gemaakt!
Maar, je kunt natuurlijk ook je eigen favoriete bevallingsmuziek bij elkaar zoeken. Kies hierbij voor nummers die je laten herinneren aan fijne momenten in je leven, of die je gewoon een een feelgood gevoel geven. Vooral nummers met een sterke instrumentale focus kunnen helpen, of nummers met zang in een voor jou onbekende taal. Ook kun je nummers opzetten die je al tijdens de zwangerschap aan je baby hebt laten horen, want uit onderzoek blijkt dat baby’s deze muziek herkennen, wat ze een vertrouwd gevoel kan geven tijdens maar ook na de geboorte.